Friday, September 4, 2009

Kesempurnaan puasa menurut Imam Al-Ghazali

Bismillahirrahmanirrahim. Renungan kepada umat Islam semua.
Menurut Imam Al-Ghazali (dipetik daripada kitab Ihya' Ulumuddin), ada enam perkara yang perlu dihayati orang Islam bagi memperoleh kesempurnaan puasa, iaitu:
  1. Menahan pandangan daripada sesuatu yang dicela dan makruh hukumnyaserta melalaikan diri daripada mengingati Allah.
  2. Tidak menggunakan lidah kepada perbuatan maksiat seperti mengumpat, mengeji dan berdusta. Imam Al-Ghazali berkata, alangkah baik jika seseorang berdiam diri atau menggunakan lidahnya untuk kegiatan yang mendatangkan pahala seperti zikrullah (berzikir mengingati Allah S.W.T)
  3. Menghalang telinga daripada daripada telinga ucapan atau kata-kata yang ditegah agama. Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: "Yang mengumpat dan mendengar adalah sama dosanya."
  4. Mencegah anggota lain seperti tangan, kaki dan perut daripada melakukan maksiat. Umpamanya, kaki tidak boleh digunakan untuk untuk ke kelab hiburan, tangan tidak boleh digunakan untuk mencuri dan perut tidak boleh diisi dengan makanan haram serta subahat.
  5. Tidak keterlaluan ketika iftar (berbuka) seperti makan terlalu banyak. Seseorang yang bersikap begitu tidak akan mendapat hikamh dan fadhilat berpuasa. Bagaimana seseorang boleh menentang musuh Allah dan mengawal nafsu jika ketika berbuka, dia sentiasa mengutamakan nafsunya.
  6. Meletakkan hati sentiasa dalam perasaan khauf (cemas) dan mengharap kepada Allah. Ini kerana seseorang tidak mengetahui sama ada puasanya diterima Allah ataupun sebailknya.
Wallahu'alam bissowab.


______________________
もし時間があったら、このブログに泊まってください。
どうもありがとうございま す。
=D

No comments:

Post a Comment

Jom komen di sini!
Let's comment through here.
こちらをコメントしましょう!どうぞ。